Değerli arkadaşlar,
LODOS nedeniyle, tüm bölgelerimizde soba ve sofben zehirlenmeleri yeniden görülmeye başladı. Bu konuda alınması gereken önlemleri içeren Prof.Dr. Mehmet Ali KÖRPINAR yazısını sizlere gönderiyorum.
Lütfen sahip oldugunuz tüm iletişim olanakları ile herkese duyurur musunuz?
SOBA, KOMBİ, ŞOFBEN VE YAKIT KULLANIMINDA
DİKKAT EDİLECEK KONULAR
Değerli arkadaşlar, soba ve şofben kullanımı sırasında gereken önlemler alınmadığı için birçok vatandaşımız hayatını kaybetmektedir. Özellikle Lodoslu havalarda bacalar önceden korunmadığı için ve yatarken sobaya yeni yakıt atıldığı için zehirlenmeler olmaktadır.
Çok ucuz ve çok basit nedenlerle vatandaşlarımızın hayatlarını kaybetmelerini önleyelim. Aşağıda sıralamaya çalıştığım özellik ve önlemlere sizlerde katkıda bulunabilirsiniz.
Ama en önemlisi yerel yönetimlerimizin bu duyuruyu dikkate alarak, halkımızı bilgilendirmesidir. Lütfen bulunduğunuz yerlerdeki yerel yönetimlere ve tüm sivil toplum kuruluşlarına bu duyuruyu iletmenizi rica ediyorum.
Sevgi ve saygılarımla (9.06.2006).
Prof.Dr. Mehmet Ali KÖRPINAR
BACA ÖZELLİKLERİ:
1- Baca temizliği her yıl yapılmalıdır.
2- Hava sirkülasyonuna uygun olmalıdır.
3- Bacaya takılan borular bacayı tıkamamalıdır.
4- Rüzgarlı havalarda olası geri tepmeyi önlemek için baca sonunda muhakkak döner başlık veya baca kapağı olmalıdır.
KÖMÜR ÖZELLİKLERİ:
1- Kömür mümkün olduğunca kuru olmalı ve sudan korunmalıdır.
2- Depolanmış kömürün yüksekliği 1,5-2 m ve eni de 5 m yi geçmemelidir.
3- Kömürüm uzun süre depolanmasından kaçınılmalıdır (2 aylık rezerv yeterlidir)
4- Deponun havalandırması olmalıdır ve depoya önce giren kömür yine önce çıkmalıdır.
5- Kükürt ve kül oranı düşük olan kömür seçilmelidir.
SOBA ÖZELLİKLERİ:
1- SOBALAR kesinlikle üstten tutuşturulmalıdır. Böylece yakıttan çıkan zehirli gazların da yanması sağlanır.
1- Soba aşırı şekilde doldurulmamalıdır. Aksi halde zehirli gazların yanacağı ortam ve duman yolu daralır.
2- Sönmekte olan sobaya tutuşması güç olan yakıt konulmamalıdır.
3- Hele de yatmadan önce kesinlikle sobaya yakıt konulmamalıdır.
4- Soba yakıtla beslenirken de yeni yakıtın üstüne kor halinde tutuşturucu konulmalıdır.
5- Standart dışı soba ve soba boruları kullanılmamalıdır.
KOMBİ ÖZELLİKLERİ:
1- Kombi yurtiçi ve yurtdışından kalite belgesine sahip olmalıdır.
2- Firmaların verdiği garanti ve sigortalara dikkat ediniz.
1- Mümkün oldğunca yakıt tasarruflu aygıt seçmeye gayret ediniz.
2- Aygıtı çalışır halde teslim alınız.
3- Özellikle sistemde su eksilmesine karşı gaz sistemini durduran bir emniyet sistemi olmalıdır.
4- Aygıt montajının yetkili bayice yapılmasına özen gösteriniz ve montaj sırasında aygıtın sağlıklı calışması için gereken önlemlerin alınmasını isteyiniz.
5- Montaja gelen yetkililerin tavsiye ve önerilerine kesinlikle uyunuz.
SOFBEN ÖZELLİKLERİ:
1- Şofben zehirlenmeleri genellikle gaz kaçaklarından değil, yeterli havalandırma olmayan yerlerde, oksijen oranının düşmesi sonucu ve karbonmonoksit oranının yükselmesiyle gerçekleşir.
2- Şofbenin kullanıldığı yere sürekli temiz hava girmesi sağlanmalıdır veya mümkünse şofben banyo dışında bir yere kurulmalıdır.
3- Şofben mutlaka müstakil veya yarım şönt bacaya bağlanmalıdır.
4- Baca bağlantısı olmayan yerde şofben çalıştırılmamalıdır.
5- Şofben bacaya en kısa uzaklıkta olmalı, baca borusu hafif yükselecek ve sızıntı olmayacak bir şekilde bacaya bağlanmalıdır.
6- Şofben montajı mutlaka yetkili servis tarafından yapılmalıdır.
Çok basit olan ama alınmayan önlemler yüzünden degerli vatandaşlarımızı kaybetmeyelim.
Sevgi ve saygılarımla (4.01.2007).
Prof.Dr. Mehmet Ali KÖRPINAR
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder