29 Kasım 2008 Cumartesi

Dünya Afetsel Küresel Tufana Hazirlanmali, Rus Bilim Adamlari Uyariyor

20 Kasim 2008

MOSKOVA. (Andrei Kislyakov, scientific commentator, for RIA Novosti)

Dünya jeoloji toplulugu gezegenimizdeki bugünlerdeki sismik aktivitenin gelmekte olan sey ile karsilastirilamayacagi uyarisini yapiyor.

Son üç yilda, örnegin Pakistan düzinelerce depremle çarpildi. Mart 2005'te 80,000 kisi oradaki molozlarin altinda öldü. 30 Ekim'de, son kez doga hareketlendi, yüzlerce kisi öldü. 2004'ün sonunda Asya'daki tsunamide binlerce insan boguldu. Çin ve Afganistan da son zamanlarda depremlerle sarsildi.

Son yillarda gezegenimizi süpüren bu dogal afetler, dünyanin sadece politik degil, iklimsel bir istikrarsizligin oldugu bir çaga girdigini gösteriyor. Birçok bilim adami – biyolog ve çevre bilimciler – Dünya üzerindeki afetsel iklim degisimi için insan irkini suçlamaya egilimli. Süphe yok ki, sanayi aktivitesi nedeniyle olusan sera etkisi küresel isinmada önemli bir rol oynuyor, ama göz önüne alinacak baska nedenler de var.

Dünya kendi ekseni etrafinda daha yavas dönüyor. Uluslararasi Dünya Dönüs Servisi son yillarda 24 saatlik gün uzunluguna ikinci bir ekleme yapti.

Moskova Enerji Enstitüsü'nden profesör Igor Kopylov'a göre, gezegenin – devasa bir elektrikli makine – enerji dengesinin bozulmasinin ana nedeni budur. O 2004'te bakis açisini ifade etti. Kopylov, Dünya'nin küresel degisimin ilk asamasina girdigine ikna oldu. Dünya'Nin manyetik alaninin zayiflamasi ilk kez 20 nci yüzyilin baslarinda kaydedildi ve dönüs hizinda sürekli bir azalis 1980 lerin ve 1990 larin basinda kaydedildi. Dünya'nin dönüsü yilda bir saniye yavasladigi zaman, muazzam miktarda isi saliverildigi tespit edildi. Bu isi, insanin sanayi aktivitesiyle saliverilen enerji hacminin yüzlerce katidir.

Dünya'daki tüm süreçlerin kozmik döngülere ve ayrica Günes Sistemi'nin Galaksimizdeki pozisyonuna bagli olarak isledigini kabul edersek, o zaman insanlik bir baska Büyük Tufan ile yüzlesiyor olabilir.

Dünya'yi da kapsayan Günes Sistemi Galakside spirallenen eliptik yollarda seyahat eder. En büyük spiral için döngü zamani 200 – 210 milyon yildir ve küçük galaktik döngüleri belirleyen en küçük spiral için, 26,000 yildir. Buna uygun sekilde, bir döngünün yarisi 130 yüzyil sürer. Bu periyot neredeyse son Tufan'in tarihine denk geliyor, son tufanin olusu gerçekti. Incil'in ki dahil bir çok insanin mitleri ve efsaneleri olayi kaydetti.

Tufan tam olarak MÖ 11,100'e tarihlendirildi. Eger Dünya üzerindeki uygarlasmis toplumun 400,000 yildir gelistigini kabul edersek, o zaman bu periyot 30 büyük tufan gördü ve bizler otuz – birinci tufanin baslangicina tanik oluyoruz.

Kozmik döngüler insan standartlarina göre o kadar devasa uzunluktadir ki, insanlarin yasamina çok az etkisi vardir, ancak galaktik döngünün aktif baslangiç asamasi uygarligin gelisimi için çok önemlidir.. Rus bilim adamlarinin görüsüne göre, Dünya su siralar kendisini kesinlikle döngüde bu noktada (galaktik döngünün baslangicinda) buluyor.

Elektrikli makine "Dünya gezegenin"deki geçisle ilgili süreç üç asamaya bölünebilir. Ilk asama sirasinda (300 - 500 yil sürüyor) ters akimlarin (elektrikli makineler yasasina göre) yönünde göreli olarak hizli bir degisim, Dünya'nin manyetik alanini degistirir, Kuzey manyetik kutup Artktik Okyanusun dogu bölümüne kayar. Dünya'nin manyetik alanindaki bu degisime, okyanus sularinin ve atmosferin dolasimindaki degisimlerin neden oldugu kuvvetli manyetik firtinalar, depremler ve felaketsel atmosferik olaylar eslik eder.

Manyetik alandaki degisim, Dünya'nin ozon tabakasinda degisimlere yol açar, bu da degisen radyasyon seviyeleri nedeniyle biyosferin gelisiminde ani siçramalara neden olur. Gezegenin ortalama sicakligi yükselirken, buzullar çözülmeye baslar, dünyadaki okyanus seviyelerini yükseltir.

Geçisle ilgili periyodun ilk "sicak" asamasi en kisa ve en aktif olandir. Bu periyot gezegenin göreli olarak hizli fren yapmasina ve küresel isinmaya yol açan muazzam miktarlarda isi salivermesine tanik olur.

Ikinci asamada, manyetik alan stabilize olur, dengelenir. Dünya yavasça dönüs hizini artirir ve elektrikli makine "Dünya" normal hizina yakin bir hiza yeniden döner. Dönüsün artan hizi soguk bir dönem getirir, buzullar tekrar kütlelerini kazanirlar ve okyanuslar eski hacimlerine dönerler.

Üçüncü asamada, geçisle ilgili periyot sona erer, Dünya'nin hizi sabitlenir ve gezegenin enerji dengesi önceki binyilin kosullarina geri döner.

Son Büyük Tufan'i takip eden insanlar Dogu'dan Bati'ya göç etmeye basladi. Simdi Dogu'dan büyük bir göç görecek miyiz?

© 20 Kasim 2008 EU and US all rights reserved.

http://www.whatdoesitmean.com/index1168.htm

Sorcha Faal

sorchafaal@fastmail.fm

(Çeviri: Saffet)

Hiç yorum yok:

İzleyiciler

Blog Arşivi