23 Kasım 2008 Pazar

Sisteminiz İçin Temel Koruma

Bilgisayarlarınızda sakladığımız verilerimizi kaybetmeyi ya da kişisel bilgilerimizin başkaları tarafından görülmelerini hiç istemeyiz. Peki sistemimizin temel korumasını sağlamak için nereden başlayalım?

Web'deki hırsız, uğursuz ve dolandırıcı sayısı günden güne artıyor. Online kötü adamlar kişisel bilgilerinizin ve dolayısıyla banka hesabınızdaki paranın pe­şinde... İş ya da okul arkadaşlarınız sabit dis­kinizin ücra köşelerine bakış atmak için dayanılmaz bir istek duyuyorlar. İnternet kafede yan masada oturan adam gözlerini bir türlü sizin ekranınızdan alamıyor. Tüm bun­lar karşısında paranoyak olmamak elde de­ğil! Tabii bilgi güvenliğinizi sağlamanın püf noktalarını bilmiyorsanız.
Zararlı Kodlar
Sisteminizde sakladığınız bilgileri tehdit eden en büyük tehlikeyi virüs, trojan ve solucan gi­bi isimlerle anılan "zararlı kodlar" oluşturu­yor. Bilgileri silen ya da değiştiren zararlı kod­lara sıkça rastlanmasa da, bilgisayarınızı bir zombiye dönüştürmeye çabalayan hain prog­ramlar her yerde cirit atıyor. "Bilgisayarınızın zombiye dönmesi" kısaca şu anlama geliyor. Sisteminiz kötü amaçlı kodları hazırlayanlar tarafından ele geçiriliyor ve spam e-posta göndermek ya da bir sunucuya saldırı düzenlemek amacıyla kullanabiliyorlar. Çok sayıda bilgisayarı ele geçiren bir hacker tüm bilgisa­yarlara aynı anda bir vveb sitesine yönlendiri­yor ve aşırı yoğun veri talebine maruz kalan sunucu çöküyor. Siz de bilgisayarınızın bu saldırıda kullanılmasıyla suça alet edilmiş olu­yorsunuz. Üstelik mesele suça alet olmakla da bitmiyor. Bilgisayarınızı ele geçiren hacker düzenlediği saldırı sırasında sizin sistem kay­naklarınızı, özellikle de bant genişliğinizi kullanmış oluyor.
Spam e-posta göndermek ve zombi bilgisa­yar ağı kurmak, kötü amaçlı yazılımların amaçlarından yalnızca ikisi. Online kötüler; kredi kartı numaranızı ele geçirmek, kullanıcı adı ve parolalarınıza sahip olmak gibi değişik amaçlar için de yazılım geliştirebiliyorlar. Hal böyle olunca, bize de zararlı kodlardan ko­runma yollarını ve internette güvenli sörfün sırlarını araştırmak düşüyor.
İşi En Başından Ele Alıyoruz
Bilgisayarınız internete bağlı olmasa bile veri­lerinizin güvenliği konusunda önlemi elden bırakmamalısınız. Gereğinden fazla meraklı
birileri siz yokken bilgisayarınızın başına otu­rabilir. Bu yüzden offline güvenliğinizi de düşünmelisiniz.
BIOS Parolası Tanımlayın: Sisteminizi açılıştan önce devreye giren bir parola ile koruyabilirsi­niz. Bunu yapmak için BIOS ayarlarının yapıldı­ğı "Setup" bölümüne girmelisiniz. BlOS'un Se­tup bölümüne çoğu bilgisayarda açılış sırasın­da Delete (Del) tuşuna basarak ulanabiliyor. Eğer bu yöntem çalışmıyorsa anakartınızın kul­lanma kılavuzuna başvurmalısınız. Windows'u Kilitleyin: Bilgisayarınızın açılışı sı­rasında bir parola koruması bulunsa bile bu sizi gün içinde masanızdan uzaklaştığınız an­larda korumaya yeterli olmayacaktır. Masa­nızdan her ayrıldığınızda bilgisayarınızı kapat­mak mantıklı olmayacağından Windows'un hızlı kullanıcı değiştirme özelliğinden faydala­nabilirsiniz. Masanızdan kalkarken Windows tuşu ile birlikte L tuşuna basmanız durumun­da oturumunuz kapanacaktır. Eğer kullanıcı profilinizi bir parola ile koruyorsanız masanı­za gelen yabancı biri parolayı bilmiyorsa bilgi­sayarınıza erişemez. Eğer oturum açma paro­lanız yoksa Denetim Masası'ndaki Kullanıcı Hesapları bölümünde oturumunuz için bir parola atayabilirsiniz.
Masanızdan kalktığınız her seferde oturumu­nuzu kapatmayı hatırlayamayacak kadar dalgınsanız ekran koruyucu parolası da size gü­venlik konusunda yardımcı olabilir. Ekran koruyucunuzu ancak parola ile devreden çıkar­tılabilecek şekilde ayarlarsanız, siz unutsanız bile o sisteminizi bir süre sonra korumaya alacaktır. Ayrıca ekran koruyucunun ne ka­dar bekledikten sonra devreye gireceğine ka­rar vermek de sizin elinizde. Bu ayarları ve ekran koruyucu parolasını Görüntü Özellikleri penceresindeki Ekran Koruyucu sekmesinde tanımlayabilirsiniz.

Parmak İzi Okuyucular: Bilgisayar sistemlerine yakın zamanda adım atmış olan güvenlik teknolojilerinden biri de parmak izi okuyucular. Klavyenize entegre olan ya da ayrı bir modül olarak gelen bu donanım sayesinde Windows'unuzu parmak iziniz doğrulanmadan açılmamak üzere ayarlayabiliyorsunuz. Bir bil­gisayar için birden çok kullanıcının parmak izi tanımlanabiliyor. Şu aralar yüksek fiyatlara sa­hip olan bu teknoloji belki de gelecekte tüm sistemlerin standart güvenlik önlemi olacak. Tabii güvenli bir sistem için klavyeye 200 do­lar para vermeyi göze alabiliyorsanız, yarının teknolojisi bugünden emrinize amade.
Seyahatte Güvenlik

Eğer sıkça seyahat ediyorsanız bilgilerinizin güvenliği için ek çaba harcamanız gerekiyor demektir. Sıkça kullandığınız yabancı bilgisa­yarlarda veri bırakmamak üzere USB belleği­nize bazı programlar kurmak isteyebilirsiniz. USB Bellek Araçları: USB belleğinize kurarak yabancı bilgisayarlarda kullanacağınız prog­ramlardan ilki Portable Fİrefox olabilir. Mozilla'nın ünlü tarayıcısının bu taşınabilir versiyo­nuna, yine aynı üreticinin ThunderBird isimli e-posta istemcisinin Portable sürümünü ekleyebilirsiniz. ThunderBird e-posta alıp gönde­rirken size evden uzakta olduğunuzu hissettirmeyecektir. Ayrıca ücretsiz bir yapılım olan M System Wiper'ı USB belleğinize kurarak yabancı bilgisayarlarda bıraktığınız atıkları sil­mek üzere kullanabilirsiniz. Dikkat: USB belleğinize kurduğunu? prog­ramlarla yabancı bilgisayarları kullanırken ge­ride iz bırakmadığınızı düşünseniz bile, kul­landığınız sistemde tüm klavye girişlerini kay­deden bir Keylogger bulunmadığından emin olamazsınız. Keylogger adıyla anılan prog­ramlar basılan tüm tuşları kaydetmek üzere çalışırlar ve bu sebeple klavye üzerinden gir­diğiniz parolalarınız tehlikede olabilir. Böyle bir tuzağa düşmemek için özellikle parolaları­nızı girerken Mouse Only Keyboard gibi bir ekran klavyesi programı kullanmayı tercih edebilirsiniz. Yazılım; harfler, semboller ve ra­kamlardan oluşan bir tablo yaratıyor ve siz parolanızı girmek için sırasıyla karakterlere tıklıyorsunuz.
Internet Kafe: iyi hizmet veren bir internet kafedeki bilgisayarlar prensip olarak zararlı kodlar barındırmamak Tabii evinizden ya da işyerinizden uzaktayken internete erişmek adına herhangi bir kafeye kendinizi atıp bilgi­sayarların ne durumda olduğunu düşünme­den işlem yapmak zorunda kalabiliyorsunuz. Üstelik kimi internet kafelerde USB bellek gi­bi kendinize ait cihazları bilgisayarlara bağlayamıyorsunuz. Böyle bir durumda parola gir­mekten çekiniyorsanız Mouse Only Keyboard'un Mok.EXE dosyasını e-posta hesabınız­da bulundurarak kullanacağınız kafe bilgisa­yarına indirebilirsiniz. E-posta sağlayıcınız yük­sek ihtimalle EXE uzantılı çalıştırılabilir dosya­ları güvenlik sebebiyle kabul etmeyecektir. Bunun için Mok.EXE'nin uzantısını değiştire­rek hesabınıza gönderebilirsiniz. Örneğin Mok.EXX yaptığınız dosya ismini kafedeki bil­gisayara indirdikten sonra tekrar Mok.EXE yapmanız problemi çözecektir.

Yedekleme
Donanım veya yazılım hatası yüzünden veri kaybetmek birçok bilgisayar kullanıcısının ön­ceden aklına gelmeyen bir sanal facia. "Kaza geliyorum demez!" özlü sözü, sürekli birlikte çalıştığınız bilgisayarınız için de geçerli, işle­tim sisteminizde ya da bilgisayarınızın fiziksel bileşenlerinde yaşanabilecek olası bir kaza.altın değerindeki verilerinize "elveda" deme­nizi gerektirebilir. Üstelik olay her zaman tatil resimlerini kaybetmek gibi nispeten küçük kayıplarla kapanmıyor. Bilgisayarınızda tuttu­ğunuz verilerin türüne göre maddi kayıp da yaşayabiliyorsunuz. Sabit diskinizin bir anda yok olduğunu hayal ederseniz ve neler kay­bedebileceğinizi hesaplayabilirsiniz. Sistemin Yedeklenmesi: Bu başlık altında Windows'unuzun ve üzerine kurmuş olduğunuz yazılımlarınızın yedeklenrnesinden bahsediyo­ruz. Windows'un düzgün çalışmamaya başla­dığı durumlarda hatanın sebebini aramak ya da oturup yeni baştan Windows kurmak yeri­ne daha önceden yarattığınız yedek çözüme başvurabilirsiniz.
Sistem geri yüklemeyi eğer aktif değilse-devreye sokmak ve bir sistem geri yükleme noktası oluşturmak, sistem güvenliği adına atılacak en kolay adımlardan biri. Sistem geri yükleme özelliğine Başlat/DonatıIar/Sistem Araçları konumundan ulaşabilirsiniz.

İmaj Almak: Ücetli imaj alma araçları genellik­le daha kolay uygulanabilir çözümler sağlı­yor. Sistem dosyalarının ciddi şekilde zarar gördüğü ve çalışmaz hale geldiği durumlarda önceden aldığınız imajı kullanarak her şeyi eski haline getirebiliyorsunuz. True Image 9.0 Home bu tip programların başarılı bir örnek­lerinden. Bu programı kullanarak sistem dos­yalarını içeren disk bölümünüzü aynı farklı bir sabit diske, CD/DVD ya da harici bir diske kopyalayabiliyorsunuz.
Verilerin Yedeklenmesi: işletim sisteminizin ve programlarınızın dışında bilgisayarınızda bulundurduğunuz dosyaları da yedeklemelisiniz. Tüm verilerinizi yedeklemek üzere kopyalayabileceğiniz ortam, verilerin toplam boyutuna göre değişebilir. Örneğin bilgisayarınızda genellikle metin belgeleri ve hesap tabloları gibi az yer kaplayan dosyalar barındırıyorsanız CD ya da DVD'ler ile işi çözebilirsiniz. Tabii siste­minizde GB'larca müzik video ve resimler bu­lunuyorsa, biraz daha pahalı bir çözüm olsa da bilgisayarınıza USB arabirimi ile bağlanan harici sabit diskleri tercih etmelisiniz.

Yazıda Bahsedilen Programlar

Tür

Fiyat

URL

Filesync 2.18

Yedekleme Aracı

15 Dolar

www.fileware.com [1,2 MB]

li System Wiper 3.4.1

Temizlik Aracı

Ücretsiz

www.iisoftware.net [454 KB]

MDuse Only Keyboard 1.4

Ekran Klavyesi

Ücretsiz

http://bul.pcworfd.com.tr/355 (B8 KB]

Nero7

CD/OVD Yazma Programı

69,99 Euro

www.nero.cam (109 MB]

Partable Firefox 1.5.0.3

Tarayıcı

Ücretsiz

http://buLpcworld.com.tr/354 [4,8 MB]

Portable Thunderbird 1.5.0.2

E-posta İstemsici

Ücretsiz

htdp://bul.pcworld.com.tr/356 [5,9 MB]

True Image 9.0 Home

İmaj Alma Aracı

49.95 Euro

www. acronis.com

Güvenli PC'ye Giden 10 Adım
Bilgisayannızı korumaya başlamak için başınıza kötü bir iş gelmesini ya da kayıplara uğramayı beklememelisiniz. Her kullanıcının daha güvenli sistem için ya­pabileceği bir şeyler bulunuyor. Üstelik gü­venlik problemlerini ücretsiz araçlarla çöz­mek de elinizde. Sistem güvenliği için "ol­mazsa olmaz" on adımı takip ederek eksikle­rinizi mutlaka gidermelisiniz.
Anti Virüs Programı
Anti virüs programlarının online tarama fonksiyonları oldukça büyük Önem taşıyor. Bu fonksiyon bilgisayarını? açık olduğu süre­ce arka planda çalışarak kullandığınız tüm dosyalan virüslere karşı kontrol eder. Aynı şekilde işletim sisteminin erişmek istediği dosyalar da tarayıcı tarafından test edilir. Ta­rayıcı herhangi bir dosyada zararlı bir koda rastladığında erişimi otomatik olarak durdu­rur ve sizi durumdan haberdar eder. Kullan­makta olduğunuz anti virüs programının mutlaka online tarama (erişimde tarama) iş­levi bulunmalıdır.
Ücretsiz Çözüm: Gerçek zamanlı tarama özelliğine sahip olan Avast ya da AVG Anti-virus gibi ücretsiz programlardan birini tercih ederek sisteminizin temel virüs korumasını sağlayabilirsiniz.

Güvenlik Duvarı

Sisteminizi dışardan gelecek kötü niyetli eri­şim denemelerine karşı bir güvenlik duvarı yazılımı ile korumalısınız. İyi bir güvenlik du­varı istenmeyen kişi ya da programların inter­net üzerinden bilgisayarınıza erişmesini en­gelleyecektir. Güvenlik duvarları aynı zaman­da bilgisayarınızdan yapılacak çıkışları da kontrol eder. Sisteminizde çalışan program­lardan bin internetteki bir kaynakla bağlantı kurmak istediğinde güvenlik duvarınız sizi uyaracaktır. Çalışan programlardan birinin olağan dışı erişim isteği, anti virüs programı­nızın gözden kaçırdığı bir zararlı koda işaret edebilir. Kötü amaçlı programların web'e bil­gi göndermelerini engellemek bazı zararlı kodların işlevlerini yerine getirmelerini engel­leyecektir.
Yanlış anlaşılmalara mahal vermemek için ha­tırlatalım: Güvenlik duvan sisteminizdeki anti virüs programının yerini almaz. En iyi çözüm için her iki programı da birlikte kullanmalısı­nız. Sisteminize giren bir virüs, güvenlik du­varınızı devreden çıkartmayı başarabilir.
Ücretsiz Çözüm: Başarılı bir güvenlik duvarı uygulaması olan Zone Alarm'ı kullanabilirsi­niz. Yazılım kişisel kullanım için ücretsiz ola­rak dağıtılıyor. İnternetteki kaynaklardan sisteminize bula­şan ve siz sörf yaparken istenmeyen reklam­lar görüntüleyen ya da kişisel bilgilerinizi in­ternete gönderen casus programlar için yu­karıdaki çözümlerin dışında üçüncü bir ek Önlem almak durumundasınız. Son bir yıldır anti virüs programları spyware koruması içermeye başladıysa da, asıl işi spyware en­gellemek olan programlar daha iyi bir seçe­nek oluşturuyor. Bu tip tehditleri engellemek üzere piyasada çok sayıda ücretli ve ücretsiz anti spyware programı bulunuyor.
Ücretsiz Çözüm: Kişisel kullanım için ücretsiz olan Adaware SE, tercih edebileceğiniz bir anti spyware programı. Programın tek eksi yönü ücretsiz sürümünde online tarama özel­liğinin bulunmaması.

Güncel Sistem
Sisteminizde kurulu olan yazılımlardaki açık­lar, kötü niyetli girişimlerin bilgisayarınıza ulaşmasını sağlayabilir. Bu yüzden Win-dows'unuzu ve diğer yazılımlarınızı güncel tutmayı önemsemelisiniz. Kötü niyetli prog­ramların yaratıcıları tarafından açık bulmak üzere sürekli incelenen Windows, güncelle­melerini yapmadığınız sürece sayısız güven­lik riski taşıyor. Bu yüzden öncelikle sistemi­nizin otomatik güncelleme fonksiyonunu ak­tif hale getirmelisiniz. Denetim Masası'nda bulunan "Güvenlik Merkezi"ne girerek bu işi halledebilirsiniz, www.windowsupdate.com adresine uğrayarak eksik olan güncellemele­rinizi tamamlayabilirsiniz.

Kullanıcı Yetkileri

Solucanlar, backdoor programları, trojanlar ve diğer zararlı kodlar sisteminize sızmak için çabalarken ancak Windows'un program ku­rulmasına izin verdiği durumlarda başarılı olurlar. Bu yüzden sistem yöneticisi vasfı taşı­mayan bir hesabı kullanmak çoğu tehlikeyi sisteminizden uzak tutabilir. Yeni bir sınırlı kullanıcı profili oluşturmak için Denetim Masası'ndaki "Kullanıcı Hesaplan" bölümünü zi­yaret etmelisiniz.

Alternatif Web Tarayıcı
İnternette sörf yaparken Microsoft'un Inter­net Explorer'ı yerine alternatif bir web tarayı­cısı kullanmak güvenlik risklerini azaltacaktır. Internet Explorer çok sayıda kullanıcı tarafın­dan varsayılan tarayıcı olarak kullanıldığı için online kötü adamların açık hedefi durumun­da. Daha büyük kitlelere erişmek amacıyla hazırlanan saldırılar genellikle Internet Explorer'daki açıklara odaklanıyor.
Ücretsiz Çözüm: Mozilla'nın ücretsiz web ta­rayıcısı Firefox geniş fonksiyonlarının yanında daha güvenli oluşu yüzünden de tercih edilmeye değer. Ayrıca tarayıcının güvenliğini daha da artırmak için yine ücretsiz olan gü­venlik eklentilerini kullanabilirsiniz.

Phishing Koruması

Phishing adıyla anılan dolandırıcılık yöntemi, genellikle gönderilen sahte e-postalar üzerin­den uygulanıyor. Kullanıcıları kandırarak sahte web sitelerine yönelten e-postaların sayısı günde 8 milyon gibi akıl almaz bir rakama ulaşmış durumda. Phishing'in bu kadar popülerleşmesinin sebebi, saldırganların yarattıkla­rı sahte online banka şubeleri ile kullanıcıla­rın banka hesap bilgilerini ele geçirerek kısa yoldan zengin olmalarını sağlaması.

Ücretsiz Çözüm: Olası bir phishing olayına karşı Internet Explorer 7, Firefox 2.0 ve Opera 9 gibi yeni nesil web tarayıcıları ortak bir veri tabanı üzerinden girilen her web sitesini phishing riskine karşı sınıyor. Eğer halen Internet Explorer 6 gibi eski bir tarayıcı kullanı­yorsanız yeni nesil tarayıcılardan birine terfi etmek güvenlik risklerinizi azaltacaktır.

Rootkit Koruması

Rootkit'ler sistemin içine başarıyla saklanan ve sıradan güvenlik programları ile bulunamayan yeni nesil zararlı kodlar. Bu tip kodlar çalıştırılabilir dosyalar (EXE gibi) halinde sisteme sızdıklarında genellikle anti virüs programınız tarafından yakalansalar da, antivirüsü geçmeyi başardıklarında onları sistemden "temizlemek için farklı güvenlik programlarına ihtiyaç duyuluyor.

Ücretsiz Çözüm: Ücretsiz bir araç olan Black-light'ı kullanarak sisteminizi Rootkit'lere karşı tarayabilirsiniz. Yazılım sisteminize kurulduktan sonra yalnızca birkaç hafta çalışıyor. Son­rasında yükleme dosyasının internetten tek­rar indirmelisiniz.

E-Posta Güvenliği
Ek bir araç kullanmadan gönderdiğiniz e-posta mesajları, bu işi kafasına koymuş ve yeterli bilgiye sahip biri tarafından uğraşıldığında okunabiliyor. E-postalarınızı tamamen güvenli hale getirmek istiyorsanız ek bir yazılım kulla­narak onları şifrelemelisiniz.
Ücretsiz Çözüm: Ciphire isimli şifreleme yazı­lımı kişisel kullanım için ücretsiz olarak dağıtı­lıyor. Bu uygulamayı kullanarak e-posta me­sajlarınızı şifrelemenizin tek olumsuz yanı ise, karşı tarafın mesajı okuyabilmek için aynı programa sahip olması gerekliliği. Yazılım in­ternete bağlanarak e-posta alıcısının progra­ma sahip olup olmadığını denetliyor ve so­nuç olumsuz ise mesaj şifresiz gönderiliyor.
İnternette Güvenlik Paketi
Eğer yukarıda bahsettiğimiz çözümlerin her birini edinmek için ayrı ayrı uğraşmak istemiyor ve başlangıç seviyesindeki kullanıcılara hitap edecek bir çözüm arıyorsanız, birçok aracı bir arada barındıran internet güvenlik paketlerine yönelebilirsiniz. İnternet güvenlik paketlerinin önemli avantajı anti virüs, anti spyware, anti phishing ve güvenlik duvarı gibi uygulamaların bir arada uyumlu şekilde çalışmaları. Paketlerin en büyük olumsuzluğu ise 50-100 dolar arası sahip olma maliyetleri ve sonrasında her yıl ödenen rutin ücretler. Paketler ödenen ücretleri genellikle hakediyor olsa da çoğu kullanıcı böyle bir maliyete katlanmak yerine ücretsiz çözümlere yöneliyor. Kısacası internet güvenlik paketleri geniş bütçeye sahip kullanıcılara hitap ediyor.

Güvenlik Terimleri

DHCP: Dynamic Hoşt Configuration Protocol, sistemin internetle olan bağlantısını sağlamak amacıyla İP adresleri havuzundan kullanılmayan bir tanesini sisteme atar. İP Adresi: İnternetteki ve yerel ağdaki her bilgisayar nümerik bir kodla tanımlanır ve bu kod üzerinden diğer aygıtlarla iletişim kurar. İP adresleri üç adet nokta ile ayrılan sayı gruplarından oluşur.
Port: Partlgr internete bağlı olan bilgisayarların veri iletim kanallarıdır. Bir bilgisa­yar diğerine bir paket gönderdiğinde verinin hangi port üîerinden giriş yapacağını da belirtir.
Paket Filtresi: İnternetten ya da yerel ağdan bilgisayara gelen veriler paketlere bö­lünmüş halde sisteme ulaşır. Güvenlik duvarı bu paketleri inceleyerek önceden be­lirlenen kurallara göre kabul ya da ret eder.
Rontkitler: Kendilerini sistem içinde tam anlamıyla görünmez hale getirebilen za­rarlı yazılımlardır. Program dosyaları dosya yöneticisinde ya da görev yöneticisinde görünmez. Sıraüan anti virüs yazılımlarıyla keşfedılemez ve temizlenemezler. Dijital İmza: Günümuzıin yüksek güvenlik gereksinimini karşılamada kullanılan tekniklerden bir tanesidir. Özetle, her insanın parmak izi kadar benzersiz olan ancak sanal dünyada kullanılan kimlik belirtecidir.
Spymare: Çoğu zaman kullanıcının bilgisi dışında sisteme yerleşen ve internet bağlantısını kullanarak dışarıya bilgi gönderen kötü amaçlı yazılımlardır Spyvjare'ler aynı zamanda sistem kaynaklarına ortak olarak bilgisayarınızın daha verimsiz çalışmasına sebep olabilir.
Yama (Patch]: Kullanımda olan yazılımların hata ve eksikliklerini düzeltmek amacıyla üreticileri tarafından yayınlanan ek kodlar.
Trojan [Truva Atı]: Kullanıcının bilgisi dışında sisteme girerek bilgisayarı dışarıdan erişilebilir hale getiren kötü amaçlı yazılım.
Phishing: Kullanıcıların gönderilen e-postalarla sahte sitelere yönlendirerek genellik­le banka bilgilerinin çalınmasının amaçlandığı dolandırıcılık yöntemi.
Keylogger: Bilgisayara yüklendikten sonra klavyeden yapılan tüm girişleri kaydeden ve keylogger programının sahibine ileten yazılımlara verilen genel isim.

Hiç yorum yok:

İzleyiciler

Blog Arşivi