26 Ocak 2009 Pazartesi

1 MILYAR KIŞI SİGARADAN ÖLECEK

Pasif içiciler ciddi risk altında

Almanya’da yapılan bir araştırma, diskotek, bar, restoran ve trenlerde pasif sigara içen kişilerin, sigara dumanın saçtığı zerrecikler nedeniyle büyük sağlık tehdidi altında olduğunu ortaya koydu.

BERLİN - Heidelberg Alman Kanser Araştırma Merkezi tarafından yapılan araştırmada, Berlin’deki kapalı yerlerde 1 metreküp havada 600 mikrogram zerrecik tespit edildiği, bu oranın da tahminlerden bile çok daha fazla olduğu belirtildi.



Merkez uzmanlarından Martina Pötschke-Langer, bu oranda zerrecik tespit edilen işyerleri ve sanayi tesislerinde koruyucu maske taşımanın zorunlu olduğuna dikkati çekti.

Sigara içilen yerlerin havası kirli

Sigara içilen bar, lokanta gibi yerler ile taşıtların içindeki havanın, sigara içilmeyen yerlerden 9 kat daha kirli olduğu anlaşıldı.

Araştırmaya göre, kirlilik oranı ülkeden ülkeye fazlasıyla değişse de, sigara içilen ve içilmeyen yerler arasındaki fark, bütün ülkelerde devasa boyutlarda kalıyor ve bu ortamlarda ne kadar fazla kalınırsa sağlığın bozulma riski o kadar artıyor.

Araştırmanın, iki kanser enstitüsü ve Harvard halk sağlığı okulu uzmanlarınca yürütüldüğü kaydedildi.

Sigaralardaki nikotin yüzde 10 arttı

Yapılan bir araştırma ile ABD’de satılan tüm sigara markalarındaki nikotin düzeyinin 1998-2004 yılları arasında ortalama yüzde 10 oranında artırıldığı tesbit edildi.

Massachussetts Sağlık Bakanlığı’nın yaptığı araştırma, ABD’de satılan tüm sigara markalarındaki nikotin düzeyinin 1998-2004 yılları arasında ortalama yüzde 10 oranında artırıldığını ortaya koydu. Araştırmada “Marlboro”, “Camel” ve “Newsport” gibi özellikle gençlerin kullandığı sigara markalarında nikotin düzeyinin gözle görülür bir biçimde arttığı belirtilirken, siyahların 3’te 2’sinin kullandığı “Kool” sigarasının nikotin düzeyinin yüzde 20 oranında artırıldığı kaydedildi.

Bakanlık, nikotin düzeylerindeki bu artışın “sigarayı bırakmayı daha zor duruma getirebileceğini” vurguladı.

“Tütün bağımlılığının bedendeki insülini etkileyerek kandaki şeker düzeyini yükselttiğini” açıklayan bakanlık, daha fazla sigara kullanımının şeker hastalığı riskini artırabileceği uyarısında bulundu

1 milyar kişi sigaradan ölecek

Sigaranın sağlığa olan zararıyla ilgili araştırmalara hergün bir yenisi ekleniyor. Son verilere göre insanların sigara içme alışkanlığı bugünkü düzeyde sürerse, 1 milyar insan hayatını kaybedecek. Bu rakam geçen yüzyılın tam 10 katı.

Tahminlere göre dünyada şu anda 1 milyar 250 milyon kişi sigara içiyor ve bunlardan yarısı bu alışkanlıkları yüzünden ölecek.

Kanser Atlası’na göre, her yıl teşhis edilen 10,9 milyon yeni kanser vakasının büyük çoğunluğunu akciğer kanseri oluşturuyor. 300 milyon insanın sigara içtiği Çin’de, akciğer kanseri sonuçta her yıl 1 milyon kişiyi öldürecek.

Gelecek 50 yılda sigara içenlerin sayısının yarıya indirilmesi 300 milyon kişinin yaşamını kurtarabilecek olsa da, sigara içenlerin sayısını bu oranda düşürmek olağanüstü bir çaba gösterilmesini gerektiriyor. Araştırmacılar, dünya çapında sigara alışkanlığında bir düşüş olsada nüfus artışı nedeniyle düzenli veya biraz artarak yükselecek. Bunlara karşın sigara alışkanlığının azaltılması, dünyadaki kanserli sayısının azaltılmasında en büyük etkiye sahip olacak.


Dünya Sağlık Örgütü (WHO) Üst Düzey Politika Danışmanı Dr. Judith Mackay, “Eğer kanseri ciddiye alır ve şimdi harekete geçersek, 2020’ye dek her yıl 2 milyon, 2040’a dek de her yıl 6,5 milyon canı kurtarabiliriz” dedi.

2002’de yaklaşık 11 milyon yeni kanser vakası vardı ve 7 milyon kişi kanserden öldü. 2020’ye gelindiğinde her yıl 16 milyon yeni kanser vakası ve 10 milyon ölüm olacak. Bu ölümlerin yüzde 70’inin gelişmekte olan ülkelerde olacağı belirtiliyor.

Yeni kanser vakaları ise büyük oranda dünyada yaşlı nüfusunun oranının artmasından kaynaklanacak. Kanser Atlası’na göre kansere yakalanma oranı gelişmiş ülkelerde daha fazla. ABD’de bir kişinin 65 yaşında kansere yakalanma olasılığı yaklaşık yüzde 18, Umman’da ise bu oran yalnızca yüzde 6. Ama kanser gelişmekte olan ülkelerde hala daha ölümcül.

2 saat nargile
50 sigaraya bedel

Nargile tutkusu, sigara tiryakiliğini tetikliyor. Özellikle gençler arasında kullanımı artan nargile, sağlığı en az sigara kadar tehdit ediyor. Uzmanlara göre, yaklaşık 2 saat nargile içen bir kişi en az 50 sigara içmiş kadar oluyor.





Uzmanlar da nargilenin bağımlılık yapıcı bir etkiye sahip olduğunu söylüyor. Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Abdullah Ünlü, “Nargile içmek suretiyle nikotin bağımlısı hale gelen gençlerimiz, daha sonra sigara bağımlısı bireyler olarak karşımıza çıkmaya başlıyor. Çünkü nikotini sigaradan çok daha kolay ve daha ucuza alabiliyorlar” dedi

Her sigara yaşamı 5 dak. kısaltıyor

Kanserden ölümlerin yüzde 30’una neden olan sigara, akciğer kanseri ölümlerinin yüzde 90’ından, bronşitten ölümlerin yüzde 75’inden, kalp krizinden ölümlerin ise yüzde 25’inden sorumlu.

Türkiye’nin sigara gerçeği

Türkiye Toraks Derneği Tütün ve Sağlık Çalışma Grubu Başkanı Esra Uzaslan, Türkiye’de günde 200-250 kişinin sigaradan kaynaklanan nedenlerle öldüğünü belirtti.

Türkiye Toraks Derneği Tütün ve Sağlık Çalışma Grubu Başkanı Esra Uzaslan, Türkiye Toraks Derneği’nin, 3-4 Aralık tarihlerinde Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Oditoryumu’nda gerçekleştireceği “Tütün ve Kontrolü” konulu sempozyumun tanıtımı için basın toplantısı yaptı.

Dünyada 1.3 milyar kişinin sigara içtiğini ve her yıl 4.9 milyon kişinin sigara nedeniyle hayatını kaybettiğini belirten Uzaslan, sigara içenlerin yüzde 15’inin gelişmiş, yüzde 85’inin de gelişmekte olan ülkelerde yaşadığını bildirdi.

Türkiye’nin tütün üreten, ihraç-ithal eden ve tüketen bir ülke olduğunu anımsatan Uzaslan, ülkede erişkin nüfusun yüzde 51’inin sigara içtiğini ve sigara içme yaşının 12’ye kadar indiğini anlattı.

“DENEYEN 4 KİŞİDEN 3’Ü TİRYAKİ OLUYOR”
Türkiye’de tütün kullanımının toplumun her kesiminde yaygın olduğunu ifade eden Uzaslan, “Türkiye’de sigara salgını var” dedi. Sigaraya başlama nedenlerini, “akran etkisi, ulaşılabilirlik, rol modeller, görsel basın, film, klip, gizli reklam ve promosyonlar” olarak sıralayan Esra Uzaslan, sigarayı bir kez deneyen 4 kişinin 3’ünün sigara tiryakisi olduğuna işaret etti.

Fiyatının ucuz olması, tane ile satılması, gençlerin aile ve arkadaş ortamından rahatça edinebilmelerinin sigara tüketiminde etkili olduğunu kaydeden Uzaslan, kırsal alandaki kadınlar arasında sigara içiminin çok az olduğunu ancak kentlerde kadınların sigara içim oranının yükseldiğini, hatta eğitimli ve kültürlü kadınlar arasında sigara içme alışkanlığının arttığını söyledi.

Uzaslan, Türkiye’nin 1990-1999 yılları arasında Bulgaristan ve Pakistan’dan sonra sigara tüketiminin en fazla arttığı üçüncü ülke olduğunu ifade ederek, Türkiye’nin dünya tütününün yüzde 4’ünü ürettiğini bildirdi.

Kapalı mekanlarda sigara içilmesine devam edilmesinin büyük bir sorun olduğunu anlatan Uzaslan, pasif içicilerin kanser olma riskinin de çok yüksek olduğunu söyledi. Türkiye’nin Tütün Kontrol Çerçeve Sözleşmesi’ni imzaladığını, sigara ile ilgili kanunun da iyi hükümler içerdiğini anlatan Uzaslan, ancak kanunun uygulanmasının yeterli olmadığını kaydetti.

“ÖLÜMLER 6 KAT ARTTI”
Tütün endüstrisinin sigarayı popüler kültürün bir parçası haline getirmek için filmleri, televizyonu, müzikleri ve interneti araç olarak kullandığını dile getiren Uzaslan, şöyle devam etti:
“Ülkemizde sigara içen 17 milyon kişi günde 40 milyon doları, yılda ise yaklaşık 15 milyar doları sigaraya vermektedir. Bu, 17 milyon kişinin 4 milyonu hayatından 7 yıl, 4 milyonu ise 22 yıl kaybederek ölecektir. Ülkemizde her yıl yaklaşık 100 bin kişi sigarayabağlı hastalıklar nedeniyle yaşamını yitirmektedir. Sigaranın yol açtığı hastalıklar nedeniyle ülkemize verdiği yıllık ekonomik zarar ise 2.7 milyar dolardır. Sigara yetişkin kişileri erken yaşta verimli çağlarında öldürerek de ülke ekonomisine zarar vermektedir. Türkiye’de 3 milyon KOAH hastası bulunmaktadır. Her yıl 50 bin yeni akciğer kanseri olgusu ortaya çıkmaktadır. Türkiye’de 1965-1997 yılları arasında sigara içimi ile ilgili hastalıklardan ölümler 6 kat artmıştır. Pnömoni, astım, tüberküloz hastalıklarının artışı ve alevlenmelerinde de sigara rol oynar. Ülkemizde sigaranın oluşturduğu 24 hastalığın tanı ve tedavi maliyeti bir milyar dolar olarak hesaplanmaktadır.”

“HER GÜN BİR UÇAK DÜŞÜYOR”
Türkiye’de günde 200-250 kişinin sigara ve ona bağlı nedenlerden öldüğünü belirten Uzaslan, “Bir uçağın 250 kişi taşıdığını varsayalım. Türkiye’de her gün sigara nedeniyle bir uçak düşüyor ve insanlar ölüyor. Böyle bir haber gazetelerde günlerce yer alırdı. Ama sigara nedenli ölümler bu kadar yer almıyor” diye konuştu.

Sigara ile mücadelede kalıcı çözümün ancak geniş kapsamlı ulusal tütün kontrol stratejilerinin geliştirilmesi ve program halini alarak sürekliliğinin sağlanması ile olabileceğini anlatan Uzaslan, Sağlık Bakanlığı’nın hazırladığı Ulusal Tütün Kontrol Programı’nı bir an önce uygulamaya geçirmesini istedi.

Uzaslan, 2 gün sürecek sempozyumda, sigara ve zararları, sigarayı bırakma yöntemleri, ulusal olarak yapılması gerekenler konularında görüş alışverişinde bulunulacağını anlattı.

Derneğin Yönetim Kurulu Üyesi Eyüp Sabri Uçan da, Türkiye’de son 10 yılda sigara tüketiminin yüzde 50 arttığını belirterek, “Sigara, tüm kanserlerin yüzde 70’inin, akciğer kanserlerinin yüzde 90’ının teknedeni. Sigara içmeyen kadınlar da kocalarının dumanlarından etkilenip hastalanıyorlar” dedi.

Uçan, sigaranın öldürdüğü bilinerek satılan tek ürün olduğunu kaydetti.

Hiç yorum yok:

İzleyiciler

Blog Arşivi