9 Nisan 2009 Perşembe

Şekere Karşı Beslenme Plani

Şekere yakalanmamak icin
BESLENME PLANİ


Hastaliklarin onlenmesinde beslenmenin buyuk rol oynadigi bilinen bir gercek.
Bazi besinleri tuketerek gorulme orani hizla artan diyabetin de onune gecmek mumkun.
İste diyabeti onleyen besinler.Seker hastaliginin onlenmesinde elma, kuskonmaz, balik,
visne, domates suyu, tarcin ve kirmizi biber gibi besin maddelerinin fonksiyonel icerikleri
ile destek sagladigini soyleyen Saglik Merkezi'nden Diyetisyen Berrin Yigit,
saglikli oldugu kadar lezzetli ve monulere rahatlikla eklenebilecek bu besinlerin bilinmeyen
yonlerini anlatti.

ANTİ DİYABETİK GİDALAR

Elma: Son zamanlarda 'Her gun 1 elma doktoru uzak tutar' sozunu duymaya oldukca alistik.
Farkli iklim sartlarinda farkli besinsel icerikler ve aroma ile yetisen bu meyveyi diyet disinda
tutmak icin hicbir negatif etkisi olmadigi gibi aksine her gecen gun faydalari ekleniyor.
İyice yikadiktan sonra kabuklari ile yenen elmanin tokluk hissi saglamasi yaninda
kabuga yakin yuzeyde bolca bulunan kuersetin isimli antioksidanlarla seker hastaligina i
yi gelen ozelligi dikkat cekiyor.
Ote yandan tarim ilaclarinin etkisini sifirlamak icin mutlaka ovarak,
akan temiz sularla yikanmasina dikkat edilmeli.
Kuskonmaz: 2000 yili askin suredir sifali bitki olarak bilinen kuskonmazin tum dunyada
kullanimi her gecen gun yayginlasiyor.
Yogun vitamin mineral icerigi, bitkisel kimyasallari ile basta diyabet, kalp sagligina faydalari,
barsak aktivitesini artirici ozellikleri ile bilinen lezzetli, aromatik bir besindir.
iceriginde yer alan glutatyon antioksidan icerigi ile kan sekeri dengesinin saglanmasinda
destek saglar.
Turk mutfak kulturunde cok da yer almayan bu sebzeyi salata, izgara sebze, makarna,
et yanina sos olarak kullanabileceginiz gibi hafif limon,sirke ve zeytinyagi ile haslanmis
olarak da tuketebiliriz.

Kuru baklagiller:
Seker hastalarinin yanlis bildigi diyet hatalarindan biri de kuru baklagilin sekeri yukseltecegi ve
bu nedenle beslenme planindan cikarilmasi gerekliligidir.
iceriklerindeki posa ve fitonutiriyenlerle kalp sagligina destekleri disinda seker hastaligina karsi
savunma gelistirmenize yardimci olabilecek kuru baklagiller ana yemeklerde onerilen porsiyonlarda
kullanilmasinda buyuk fayda var.

Minicik goruntulerine ragmen bugunku ilaclarin basaramadigi dengeyi kurabilen kuru baklagiller
dogru beslenmenin kare aslaridir.
Kan sekerinin en iyi dengede tutan kuru baklagil ogunleri bu ozellikleri yaninda insulin seviyelerini de
dengelemeye yardimci olur.


SOYA İYİ KOLESTEROLU ARTİRİYOR
Yapilan calismalar soya proteinin diyabete bagli komplikasyonlari azalttigini ve kolesterol profilini iyi
yonde gelistirdigini gosteriyor.
İllinoi Universitesi tarafindan Agustos 2004'te yapilan calismada iki gruba ayrilan deneklerden
bir grup soya proteini ile beslenirken diger grup inek sutunden elde edilen kazein proteini ile beslenmis.
Soya tuketenlerde albumin (albumin artisi bobrek fonksiyonlarindaki defektleri gosterebilen bir parametredir)
yuzde 9,5 oraninda duserken, kazein tuketen grupta yuzde 11,1 oraninda artmis.
Ote yandan yine soya kullanicilarinda iyi huylu kolesterol olan HDL'de yuzde 4,3'luk artis gozlenmis.

Kirmizi Biber:
Kirmizi pul biber kan sekerinden ani dususlere sebep olabilecek asiri insulin salinimlarinin onune gecer.
icerigindeki kapsaisin, antioksidanlar,C vitamini ve karotenoidler sayesinde insulin regulasyonu
saglayabilmekte.
Kirmizi biberli yediginiz her yemek insulinin daha dengeli salinimin ve ekonomik kullanimi icin
metabolizmaya yardimci olacaktir.

American Journal of Clinical Nutrition dergisinde Temmuz 2006'da yayinlanan bir calismada
kirmizi pul biber yenen ogunlerde kan sekerini dusurecek insulin gereksinimlerinin azaldigi gozlenmis.
Duzenli kullanimlarda ise bu oranin oldukca azaldigi gorulmus.
Ote yandan beden kitle indeksi yuksek olan bireylerde sonuclarin daha da basarili oldugu gozlenmis.

Balik:
Kalp dostu olarak bilinen balik iceriklerindeki elzem yaglarla kan sekeri dengesine de katki saglayabilen
besin maddelerinden biri.

Yagli tohumlar:
Yuzyillardir insanoglunun en zengin besinsel icerigi ve enerji degerine sahip olan yagli tohumlar
vitamin mineral kapasiteleri disinda, saglikli yag asidi kompozisyonlari ile de kalp, cilt sagligi ve kan sekeri
dengelerine yardimcidir.
Yemek sonrasi kan sekerini dusurebilen, icerigindeki antioksidanlarla serbest radikalleri supurebilen badem,
yagli tohumlar arasinda onerilen secimlerdendir.

Portakal ve diger turuncgiller:
Oldukca zengin vitamin icerigi ve sekerli tadina ragmen glisemik indeksi dusuk olan portakal,
tercih edilmesi gereken bir meyve.
Flavanoidler, karetonoidler, terpenler, pectin ve glutatyon gibi serbest radikal denen hucre sagligi icin
tehlikeli ajanlari notralize eden fonksiyonel ogeleri ile seker hastaliginin onlenmesinde gerekli
bir meyve grubu.

Soya fasulyesi:
Kuru baklagillerden farkli baslik altinda yazarak ekstra bir itibar katmak istedigim soya zengin protein
yapisi ve fitoosterogen, izoflavon, saponin bilesikleri ile kan sekerini harika dengeleyen bir besin.

Cay:
Turk halkinin en belirgin aliskanliklarindan biri olan cay dogru demleme ilkelerine dikkat edilmek ve
dogru siklikta tuketilmek sartiyla oldukca iyi bir antidiyabetik besin sayilabilir.
İcerigindeki katesinler ve taninlerle bu faydalari gosteren cay hic de korkulacak bir icecek degildir
yeter ki sekersiz ve acik demlensin.

Tam tahillar:
Atalarimizin temel besin kaynagi olan tam tahillar maalesef modernlesmeyle birlikte azaldi
ancak yapilan klinik calismalarin carpici sonuclari ile tekrar dogala donus icin calismalar hizlandi.
Saflasmis, allanip pullanip market raflarini susleyen yogun seker, gida katkilari ve minimum besleyicilige
sahip hamur islerine hayir demek belki de en onemli antidiyabetik hareket olacak.
İceriklerindeki lif, vitamin, minerallerle deger kazanan tam tahillarin kan sekeri dengesine
faydasi kadar insulin duyarliligini da iyilestirici etkisi bilinmektedir.

Visne:
Antosiyaninlerden zengin visne tatli zevkini baskilarken icerigindeki antioksidanlarla da a
ntidiyabetik gida olarak kabul edilebilen meyveler grubunda. Journal of Agricultural and Food Chemistry
dergisinde Ocak 2005'te yayinlanan bir calismaya gore visne ve buna benzer kirmizi, mor meyvelerde
yer alan nutriyenlerin diyabetiklerde kan sekerinin dusurulmesine katki saglayabildigi gozlenmis.
Michigan State Universitesinde yapilan calismada antosiyanin takviyesinin insulin sekresyonunu
yuzde 50 artirabilecegi calisilmis.


Tarcin:
Tip 2 diyabetlilerde, insuline verilen yaniti artirabilen ve kan sekeri normalizasyonuna destek cikan,
hucrelerin kan sekerini kullanmasina yardimci olan tarcin muthis aromasiyla sut, yogurt, bazi sebze ve
et yemeklerine katilabilen bir baharattir.
Bazi arastirmacilar tarafindan toksik bilesikleri ile endiseli yaklasilan tarcinin bu bilesenlerini yagdan
cozunen formuyla etkili olabilecegi suda eriyen formlarinda bu riskin olmadigi bildirilmistir.

Sarimsak:
Seker hastaliginin en korkulan komplikasyonlarindan biri de kalp damar hastaliklarina yatkinligi
artirmalaridir.
Amerikan halki istatistiklerine gore seker hastalarinin yuzde 65'i kalp hastaligindan hayatini kaybetmekte.
Arastirmalar sarimsagin, damar hastaliklarindan korudugunu kanitlamistir.

Domates suyu:
Agustos 2004'te Journal of the American Medical Association dergisinde yayinlanan calisamaya gore
domates suyu seker hastalari icin iyi bir kan sulandirici olarak kullanilabilir.
Tuz eklenmis hazir domates sulari yerine taze sikilmislari tercih etmekte ise fayda var

Hiç yorum yok:

İzleyiciler